Skip to main content
 
 

Wie is Zie?

Onze visie, missie en team

Wie is Zie?

Onze visie, missie en team

 
 
 

Wie is Zie?

Onze visie, missie en team

 
 

Wie is Zie?

Onze visie, missie en team

Welkom bij Theaterwerkplaats Zie!

Theaterwerkplaats ZIE is een organisatie die zich richt op het bieden van cultuureducatie door middel van theaterlessen voor mensen van jong en oud. Ons doel is om theater toegankelijk te maken voor een breed publiek, met een instapniveau dat voor iedereen haalbaar is.

Een groot deel van onze theaterproducties wordt in samenwerking met de deelnemende groepen gemaakt. Dit houdt in dat we gezamenlijk een script schrijven, rollen bedenken en decors maken.

We hechten veel waarde aan het plezier en de veiligheid van het spel, en zullen indien nodig passende maatregelen nemen om dit te waarborgen.

Theater op maat

Theaterwerkplaats ZIE is actief in het organiseren en initiëren van podiumkunstprojecten, vaak met een maatschappelijke insteek.

Visie

Het maken van theaterproducties en het bedenken, repeteren en uitvoeren van voorstellingen als onderdeel van een amateur-theateropleiding. Wij streven ernaar om toegankelijk te zijn voor jong en oud; voor alle lagen van de bevolking van Parkstad. Wij zijn een ontwikkelingsplaats voor theatertalent en bieden graag kansen voor het realiseren van producties aan theatermensen in opleiding. Wij zijn een plek waar je jezelf kan zijn!

We staan voor een verbindende factor in de samenleving op sociaal en cultureel gebied!

Missie

Door onze activiteiten willen we kinderen, jeugd en volwassenen de mogelijkheid geven hun talenten te ontwikkelen; willen we een sociaal bindende factor zijn voor alle mensen uit Parkstad.

Wij zoeken nadrukkelijk de samenwerking met andere cultuurgeoriënteerde organisaties, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. We willen, binnen de mogelijkheden die we hebben, een zo hoog mogelijke kwaliteit van theater bieden.

Ons team

Jessica Smits

| voorzitter | regie | vertrouwenspersoon

“Hallo, mijn naam is Jessica Smits, ik ben 25 jaar en toneel is mijn passie al van kleins af aan. Ik heb daarom ook lange tijd de studie dramatherapie gevolgd, maar helaas was dit toch niet voor mij bestemd. In mijn tussenjaar van dramatherapie (2018-2019) heb ik opnieuw mijn passie voor theater teruggevonden bij Zie!

Tijdens en na de productie Brokstukken vond ik deze vereniging en de mensen zo tof dat ik het jaar erop met beide volwassenen producties meedeed. Rond november werd mij gevraagd of ik wellicht interesse had om regieassistent te worden van de kidsgroep samen met mijn vriendin Rose. Dit heb ik met beide handen aangepakt en ik heb eind juli 2020 het stokje van de kidsgroep mogen overnemen. Ik was Zie! al stiekem aan het infiltreren en de volgende stap om bestuurslid te worden was de enige juiste en logische keuze.

Zie! betekent voor mij je passie kunnen uiten en mensen leren wat theater inhoudt. Iedereen vindt hier iets anders van zichzelf in terug. Ik wil daar met het bestuur nu meer invloed op uitoefenen en inzicht op krijgen. Op een mooi jaar!”

rik portret achter drumstel.

Rik van Dijk

| secretaris

“In de jaren negentig ben ik begonnen als vrijwilliger bij Cultura Nova. Ik kreeg een kijkje achter de schermen van het theatermaken en kwam voor locatietheater op ongebruikelijke plekken waar de creatieve sfeer bijna magisch aanvoelde. Zoveel tastbaarder dan op film of televisie! Gedurende mijn opleiding tot grafisch vormgever heb ik ernaast leuke klussen in de diverse theaters in de regio mogen meemaken via Abraxas, Bureau voor culturele evenementen.

Sinds mijn middelbare schooljaren heb ik als drummer in diverse bandjes kennis gemaakt met mijn artistieke ik. De combinatie van toneel, choreografie, licht, geluid en decor; kortom theater, blijft mij fascineren.

Rond 2007 kwam ik in het toenmalige Theaterwerkplaats Spinazieblik, waar ik me gelijk thuisvoelde door de creatieve sfeer waarin ik veel mogelijkheden zag die ik voor de rest in Heerlen miste. Ik kon er wat betekenen in de publiciteit dus dat deed ik met plezier.

Rond 2011 was theaterwerkplaats Zie een feit. Daar ben ik doorgegaan mij in te zetten voor de publiciteit en andere organisatorische werkzaamheden. Toen de gelegenheid er was heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de bestuursfunctie van secretaris op mij genomen, die ik inmiddels enkele jaren vervul. Ieder nieuw seizoen verrast mij met uitdagingen, maar geeft me vooral veel plezier om te zien welke mooie, aangrijpende en leuke voorstellingen het resultaat gaan worden.”

Roger Dols

| penningmeester

“Hey mensen, ik ben Roger. Mijn opleiding is in techniek, en meer specifiek in ICT en projectmanagement. Het creatieve is echter een rode draad in mijn leven. Eerst heb ik mijn ziel en zaligheid in tekenen gestopt. Later heb ik lang in een band gespeeld, waarbij ik me naast muziek schrijven ook bezig hield met art work van de band. Tegenwoordig houd ik me vooral bezig met schrijven van artikelen én verhalen.

Een jaar geleden heb ik me aangemeld bij Zie! Ik had nog nooit toneel gespeeld en ben er met open vizier ingestapt. Inmiddels kan ik zeggen dat het spelen me erg goed bevalt en dat het een mooie groep mensen is met wie ik graag samen werk. Nu heb ik de kans gekregen om ook in het bestuur een bijdrage te leveren om mensen te laten spelen en gave voorstellingen te maken.

Wat mij persoonlijk drijft in het creatieve proces is een liefde voor mooie werken, moedige gedachten, diepe beschouwingen en een stoutmoedige drang tot spelen. Ik mix graag filosofie met humor, spelen met persoonlijke groei en creëren met leren.

Wil je de stoute schoenen aantrekken en het toneel op gaan? Dan meld je aan. Wij lopen graag naast je mee.”

lyvana team portret

Lyvana van Bruggen

| stagiaire

"Halloo, Ik ben Lyvana en 18 jaar oud. Ik ben dit jaar begonnen aan de acteursopleiding op het Vistacollege. Theater is al sinds dat ik een klein meisje was een passie van mij geweest. Ik heb nooit de moed gehad om bij een vereniging te komen voor een lange tijd dus hield ik het bij kleine voorstellingen maken voor mezelf en die uit te voeren op mijn kamer. Tot ik de leeftijd van 17 bereikte en bij Zie! terecht kwam en eigenlijk niet meer weg wilde.

Zie! is een kleine, maar toch warme vereniging waar je kan groeien, plezier kan hebben en al helemaal jezelf kan zijn. Toen ik benoemde dat ik me op de acteursopleiding had aangemeld en had verteld dat ik was aangenomen werd me gelijk een stageplek aangeboden als regie-assistent, en ben toen verliefd geworden op het regie stuk van theater. Het creëren van theater, het begeleiden van mensen en hun groei doormaken is zo’n mooi proces. En ik ben blij dat ik daar deel van uit kan maken bij mijn groepen bij dit proces en vooral het samen creëren van het stuk.

Zie! werkt anders dan andere verenigingen, we schrijven samen met de spelers het stuk en voeren het uit. Hierdoor is de hele groep betrokken bij het gehele productieproces, dit vind ik heel mooi zo zit er van de hele groep een stukje in de voorstelling. En ik hoop dat ik nog vele jaren mag meedraaien in deze vereniging, want op dit moment zie ik mezelf niet zonder Zie!"

[JOUW NAAM]

| vrijwilliger

ZIE jij ons zitten?

Lijkt het je tof om bezig te zijn met theater in welke vorm dan ook? Regisseur, stagaire, social media onderhouder o.i.d. meld je dan aan en stuur ons een mailtje!

Uiteraard is er een vrijwilligersvergoeding beschikbaar!

Vrijwilliger worden?

Wij werken momenteel met een fijn team vrijwilligers met ieder zijn specialiteit, maar ook circusmentaliteit. Lijkt het je leuk ons team te versterken, stuur dan een mail naar:
info@theaterwerkplaatszie.nl

Natuurlijk willen wij onze organisatie toegankelijk houden maar ook veilig. We hanteren een aanstellingsbeleid dat toepasselijk is voor je gewenste functie. Uiteraard een kennismakingsgesprek en periodieke gesprekken. Hiertoe kan ook behoren het opvragen van referenties, vragen naar VOG (verklaring omtrent gedrag) en ondertekenen van een vrijwilligerscontract en gedragscode.

Reglement